
Zo maak je knapperige broodjes zonder te kneden (no knead).
Brood bakken was in coronatijd een razend populaire bezigheid en nog steeds blijft het aantal thuisbakkers stijgen. Door de oorlog in Oekraïne zijn de graanprijzen flink gestegen, deze kosten worden doorberekend aan de consument, ook dit heeft gezorgd voor extra belangstelling. Er is momenteel zoveel belangstelling dat het meel en bloem in vele (web)winkels is uitverkocht.
En als je dan toch zelf brood wilt gaan bakken, waarom dan niet starten met een simpel en makkelijk recept? Het het deeg hoeft namelijk niet gekneed te worden. Ook hoef je geen rekening te houden met het deegtemperatuur en de rijstijden. De avond van te voren meng je alle ingrediënten met elkaar, vervolgens zal het deeg zelf de gluten ontwikkelen. Easy peasy! Als beginnende thuisbakker kan je zo met minimale inspanning deze knapperige no knead broodjes op tafel zetten. Bijkomend voordeel is dat je zo een beetje “feeling” krijgt met het deeg.
Met dit recept kun je volop variëren, bijvoorbeeld door jalapeños pepers en cheddar kaas aan het deeg toe te voegen. Het recept voor no knead jalapeños cheddar broodjes vind je hier.
.

Basisrecept voor knapperige broodjes zonder te kneden (no knead).
Ingrediënten
- 100 gram volkorenmeel
- 300 gram tarwebloem
- 300 gram water
- 7 gram zout
- 3 gram gist
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een kom. Zorg ervoor dat de bloem goed in het deeg wordt opgenomen.
- Laat het het deeg, afgedekt, 8-12 uur op kamertemperatuur staan.
- Stort het deeg op een bebloemd aanrechtblad. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van ongeveer 115 gram. Bol het deeg losjes op en laat het 15 minuten rusten.
- Vorm de broodjes (zie instructievideo) en plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit onder een theedoek nog 45-60 minuten rijzen.
- Bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 230 graden ongeveer 20 minuten.

Het deeg in deze video is gevuld met jalapeños en cheddar.

